• Deň otvorených dverí v MŠ
        • Deň otvorených dverí v MŠ

        • V pondelok 29.apríla 2024 mali rodičia s deťmi, budúcimi škôlkármi, možnosť prísť a prezrieť si priestory materskej školy, vybavenie tried, výstavky, výzdobu, stretnúť sa s pani učiteľkami i so svojimi kamarátmi. Záujem bol veľký, mnohí rodičia využili túto príležitosť a s úsmevom zapózovali pred našim objektívom. 

        • Gardenia

        • Dňa 26.4. 2024 sme sa so žiakmi 6. a 8. ročníka zúčastnili medzinárodnej výstavy Nábytok a bývanie a Gardenia v Nitre. Žiaci mali možnosť vidieť ukážky tradičných remesiel, ukážky dekoračných techník, jarné inšpirácie a poradenstvo v oblasti interiérového dizajnu.

      • Zápis detí do materskej školy
        • Zápis detí do materskej školy

        • Základná škola s materskou školou Preseľany 580 oznamuje, že zápis detí do materskej školy pre školský rok 2024/2025 sa uskutoční v dňoch 6.5.2024 a 7.5.2024 v čase od 13:00 hod. do 16:00 hod. v budove materskej školy.

          Na zápis je potrebné priniesť:

          - rodný list dieťaťa,

          - občiansky preukaz zákonných zástupcov.

          Podľa § 59 ods. 2 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“) sa na predprimárne vzdelávanie v materskej škole prednostne prijímajú:

          - deti, ktoré dosiahnu päť rokov veku do 31. augusta 2024, a pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné,

          a následne

          - deti, ktoré majú právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie, t. j. deti ktoré dovŕšia 4 roky do 31. augusta príslušného kalendárneho roka.

          Žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materskej školy, spolu s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktoré obsahuje aj údaj o povinnom očkovaní, je možné doručiť:

          - osobne v budove materskej školy,

          - poštou alebo kuriérom na adresu materskej školy,

          - e-mailom alebo odoslaním naskenovaného podpísaného tlačiva prostredníctvom e-mailu,

          - prostredníctvom elektronického podania doručeného do elektronickej schránky školy alebo elektronického dokumentu, ktorý je autorizovaný kvalifikovaným elektronickým podpisom,

          - elektronickou formou a to, vyplnením elektronickej žiadosti na webovej stránke školy https://zspreselany.edupage.org/register/ a následným podpísaním oboma zákonnými zástupcami v deň zápisu.

          Na každej doručenej žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

          Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

          - jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa - túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu,

          - jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať alebo vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa - túto skutočnosť je možné preukázať písomným vyhlásením podľa prílohy č.1 Priloha_c._1.pdf

          Zákonní zástupcovia sa môžu dohodnúť, že žiadosť podpisuje iba jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi, ak písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti doručia/predložia riaditeľovi školy (príloha č. 2) Priloha_c._2.pdf

          Žiadosť v papierovej forme: ZIADOST_do_MS_2024_2025.pdf

          Riaditeľ školy vydá rozhodnutie o prijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie od 1. septembra príslušného školského roka najneskôr do 30. júna kalendárneho roka, ktorým sa príslušný školský rok začína.

          Zároveň Vás informujeme, že zápisu bude predchádzať „Deň otvorených dverí v materskej škole“ dňa 29. apríla 2024 od 16:00 hod. do 17:00 hod. pre novoprijímané deti a ich rodičov.

           

      • Deň otvorených dverí v materskej škole
        • Deň otvorených dverí v materskej škole

        • Vážení rodičia, informujeme Vás, že v pondelok 29. apríla 2024 v čase od 16:00 - 17:00 hod. bude v budove materskej školy „Deň otvorených dverí v materskej škole“ pre novoprijímané deti a ich rodičov.

          Tešíme sa na Vašu návštevu!

      • Deň Zeme na druhom stupni
        • Deň Zeme na druhom stupni

        • Deň Zeme je sviatkom, kedy naša Zem každoročne 22. apríla oslavuje. Súvisí s jarnou rovnodennosťou. Tento rok zdôrazňuje hlavne boj proti nadmernému používaniu plastov.

           V našej škole sme si tento deň na druhom stupni pripomenuli na hodine biológie projektom žiačok Emily Benkovej a Laury Beňovej z 5.A, ktoré počas niekoľkých týždňov zmapovali život chrobáka - električky - cifruši bezkrídlej. Počas prírodovedného krúžku žiačka Kristína Gálová predstavila tak isto svoj takmer celoživotný projekt: "Pozorovanie a monitorovanie biodiverzity prírodnej jedlej liečivej záhrady s prvkami permakultúry."

          Okrem toho žiaci a žiačky sadili nové okrasné izbové rastliny vypestované z odrezkov listov a stoniek. Dúfame, že sa im bude dariť. Ľudovít Augustínek priniesol zo svojho geologického pozorovania nové kremence - typické usadené horniny tohto regiónu, ktoré skrášlia našu skalku v átriu.

          Ale - stačí sa poprechádzať po areáli našej školy: naše novo vysadené stromy lesného spoločenstva sa zazelenali, pán školník k nim pribil ochranné koly, čoskoro k nim pridáme informačné tabuľky a aj veľkú informačnú tabuľu s popismi. Vo vyvýšených záhonoch už rastie cibuľka, reďkovka, okrasné irisy (kosatce) a pribudli aj jedlé kry - čučoriedky a brusnice. Pán učiteľ Krivý so žiakmi vysadili do ovocného sadu nové ovocné stromy.

          Deň Zeme môžeme mať stále. Ešte si ale musíme dať pozor na tie plasty, pretože minulý týždeň som ich po obede v areáli videla veľmi veľa. Niektorí žiaci si asi mysleli, že Deň Zeme oslávia tým, že nádobku od zdravého jogurtového nápoja odhodia na zem. Ale aj tá zem patrí Zemi, tak pozor, nabudúce radšej plastové nádobky každý z nás určite rád zdvihne a odhodí do žltého kontajnera.

           

           

        • Prednášky Čas premien a Dospievam

        • Dňa 22. 4. 2024 sa v našej škole uskutočnili v oblasti prevencie fyzického a psychického zdravia  prednášky s názvom   "Z húsenice motýľom" pre žiakov 4. ročníka a  "Dospievam alebo život plný zmien..." pre žiačky 6. a 7. ročníka. Za  prednášky ďakujeme p. lektorke Holecovej.

        • McDonald´s Cup - žiaci a žiačky 1.stupeň

        • Dňa 17.4.2024 sa naši žiaci a naše žiačky zúčastnili futbalového turnaja McDonald´s Cup v Kovarciach. Žiaci na turnaji skončili na 14. mieste. Za ich reprezentáciu a bojovnosť im ďakujeme. 

      • Krajské kolo chemickej olympiády, kat. D
        • Krajské kolo chemickej olympiády, kat. D

        • Vo štvrtok, dňa 18. 4. 2024, sa v Spojenej škole Slančíkovej v Nitre uskutočnilo Krajské kolo chemickej olympiády, kat. D. Súťaže sa zúčastnilo 30 žiakov, medzi nimi aj naša žiačka Michaela Magáthová z 9. A.

          Z maximálneho počtu 100 bodov mohli súťažiaci získať 60 bodov v teoretickej a 40 bodov v praktickej časti. Praktická časť oveľa lepšie vyšla aj našej Miške, pretože v nej získala až 35,5 boda.

          Miška bola úspešnou riešiteľkou, za čo jej blahoželáme a ďakujeme, že našu školu príkladne už po niekoľkýkrát reprezentovala

        • Deň narcisov

        • Dňa 18.4.2024 sa v priestoroch našej školy uskutočnila dobrovoľná zbierka na podporu onkologických pacientov, do ktorej sa zapojili naši žiaci ako dobrovoľníci aj ako darcovia. Ako odmena im bol pripnutý krásny žltý narcis. Naši deviataci vyzbierali 236,60 €.

          Za všetky príspevky ďakujeme!​​​

           

           

      • Deň narcisov
        • Deň narcisov

        • Dňa 18. apríla 2024 sa uskutoční v našej škole verejná zbierka ku Dňu narcisov.

          Deň narcisov je dnom boja proti rakovine a nesie sa v žltej farbe kvietku narcis. Zakúpením tohto jarného kvietku dobrovoľnou čiastkou každý vyjadrí spolupatričnosť a podporu onkologickým pacientom. Finančná zbierka sa vracia verejnosti späť vo forme financovania programov a projektov na podporu onkologických pacientov i širokej verejnosti.

          Takže, v našej škole budú riadne označení dobrovoľníci zbierať u žiakov, učiteľov i ostatných zamestnancov školy dobrovoľné finančné príspevky, preto, ak má niekto záujem, nech si prinesie do školy pár drobných. Odmenou mu bude žltý kvietok narcisu a dobrý pocit, že...

      • Tri medaily okresného kola v biológii
        • Tri medaily okresného kola v biológii

        • Dňa 11. apríla sa v Základnej škole sv. Don Bosca v Topoľčanoch uskutočnilo Okresné kolo biologickej olympiády, kat. E. Našu školu reprezentovalo päť žiakov: Natália Chudíková (8.B) a Adam Dúbik (7.A) v zoológii, Lucia Ballayová (9.A) v botanike a Michaela Magáthová (9.A) a Ľudovít Augustínek (8.A) v geológii. Dopoludnie sa ukázalo ako veľmi plodné z hľadiska úspechov našich žiakov, pretože získali:

          Natália Chudíková - 1. miesto zoológia, Adam Dúbik - úspešný riešiteľ.

          Michaela Magáthová - 1.miesto a Ľudovít Augustínek 2. miesto geológia.

          Natálka, Miška a Ľudko postupujú do krajského kola, ktoré sa uskutoční v Nitre dňa 14.mája 2024.

          Ďakujeme pekne všetkým našim súťažiacim a držíme palce váťazom na kraj!

      • Zápis budúcich prváčikov
        • Zápis budúcich prváčikov

        • Minulý týždeň sa v popoludňajších hodinách v našej škole uskutočnil zápis predškolákov do 1.ročníka. 

          Budúci prváci mali možnosť ukázať svoju šikovnosť, zručnosť i vedomosti získané v materskej škole.  Mnohí prekvapili nielen svojimi vedomosťami z matematiky či poznaním písmeniek, ale aj výtvarným nadaním.

          Na budúcich šikovných prváčikov sa už všetci veľmi tešíme!

      • Výsadba stromov lesného spoločenstva - dokončená
        • Výsadba stromov lesného spoločenstva - dokončená

        • Tak, ako sme sa zmienili v predchádzajúcom článku, našu školu postupne skrášľujú novovysadené stromy patriace do lesného spoločenstva. Keďže ich bolo až 28, sadili sme ich postupne.

          Okrem ôsmakov, ktorí začínali, s výsadbou pomohli aj žiaci piateho, šiesteho a deviateho ročníka či už počas vyučovacích hodín alebo počas Prírodovedného krúžku.

          A tak nám náš areál krášlia: borovice lesné, smrekovce opadavé, jedle biele, smreky obyčajné, lipy malolisté, duby zimné a letné, buky lesné, hraby obyčajné, brezy previsnuté, javory mliečne, horské, poľné i červené, dokonca aj liesky obyčajné, ktorých lieskové oriešky potešia nejedno dieťa svojou chuťou.

          O stromy sa treba ale aj starať, v čase sucha ich preto polievame, ale teraz sú pre ne najdôležitejšie drevené opory, ktoré postupne inštaluje pán školník.

      • Zápis žiakov do 1. ročníka ZŠ na šk. rok 2024/2025
        • Zápis žiakov do 1. ročníka ZŠ na šk. rok 2024/2025

        • Riaditeľ Základnej školy  s materskou školou Preseľany 580 oznamuje rodičom, že zápis detí do 1.  ročníka ZŠ na plnenie povinnej školskej dochádzky na školský rok 2024/2025 sa uskutoční v dňoch 3. apríla a 4. apríla 2024 v čase od 14:00 hod. do 17:00 hod. za prítomnosti detí a zákonných zástupcov dieťaťa. Osobná účasť dieťaťa a zákonných zástupcov na zápise je nutná.

          Na zápis je potrebné priniesť:

          - dieťa,

          - rodný list dieťaťa,

          - občiansky preukaz zákonných zástupcov.

          Rodič dieťaťa (matka, otec), iná fyzická osoba ako rodič, ktorá má dieťa zverené do osobnej starostlivosti alebo do pestúnskej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu, poručník, opatrovník alebo zástupca zariadenia, v ktorom sa vykonáva ústavná starostlivosť, výchovné opatrenie, neodkladné opatrenie alebo ochranná výchova (ďalej len „zákonný zástupca“) je povinný prihlásiť dieťa, ktoré dovŕši šesť rokov veku k 31. augustu v príslušnom kalendárnom roku (vrátane) a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole (ďalej len „zápis“), bez ohľadu na to, či dieťa dosiahlo školskú spôsobilosť alebo nedosiahlo školskú spôsobilosť a je u neho predpoklad, že bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania. Uvedené sa vzťahuje aj na dieťa, ktoré v aktuálnom školskom roku nenavštevuje materskú školu alebo zariadenie predprimárneho vzdelávania.

          Zákonný zástupca má možnosť vyplniť elektronickú prihlášku pred zápisom. Elektronická prihláška je už sprístupnená na webovej stránke školy https://zspreselany.edupage.org/ v sekcii Elektronická prihláška. Prihlášku podpisujú obaja zákonní zástupcovia dieťaťa osobne v deň zápisu.            Neoddeliteľnou súčasťou elektronickej prihlášky je v takom prípade tlačivo s podpismi oboch zákonných zástupcov:  P_c._3_-_Podpisy_zz_k_elektr._prihlaske.pdf

          Prihláška v papierovej forme:   

          Prihlaska_na_vzdelavanie.pdf                                                                                        

          Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie:  P_c._2_-_Pisomne_vyhlasenie_zz.pdf

          Ak vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje), túto skutočnosť je možné preukázať čestným vyhlásením zákonného zástupcu: P_c._4_-_Cestne_vyhlasenie__zz.pdf

          Zapísať dieťa do školy je povinný aj rodič, ktorý uvažuje o tom, že jeho dieťa bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v MŠ. Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosahuje školskú spôsobilosť, riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe:

          - písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie,

          - písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a

          - informovaného súhlasu zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

          Zapísať svoje dieťa nanovo do školy je povinný aj rodič dieťaťa, ktoré bolo zapísané v predchádzajúcom školskom roku, ale pokračovalo v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v MŠ. Toto dieťa sa zúčastní zápisu v základnej škole nanovo aj v prípade, že zákonný zástupca požiada o prijatie dieťaťa tú istú základnú školu ako v predchádzajúcom roku.

          O prijatí do základnej školy rozhodne riaditeľ školy do 15. júna 2024.

          Podrobné informácie o zápise nájdete tu: USMERNENIE_K_ZaPISU_DO_1._ROCNIKA_ZS.pdf

      • Veľkonočné prázdniny
        • Veľkonočné prázdniny

        • Veľkonočné prázdniny od 28. marca 2024 - 2. apríla 2024.

          Nástup žiakov do školy je v stredu 3. apríla 2024. 

          Všetkým Vám prajeme príjemné prežitie veľkonočných sviatkov.

        • Matematický klokan

        • Naši žiaci sa aj tento rok zapojili do medzinárodnej matematickej súťaže Klokan, ktorá sa konala 26.3.2024 v priestoroch našej školy. Súťažili aj naši najmladší, prváčikovia, aj starší žiaci, ktorí test vypracovávali online. Dúfame, že úlohy boli zaujímavé a získajú čo najviac bodov! Výsledky budú zverejnené 15.4.2024.

        • Florbal dievčatá 2023/2024

        • V našej škole sa uskutočnilo predkolo vo florbale. Turnaja sa zúčastnili: ZŠ s MŠ Preseľany, ZŠ Tribečská, ZŠ Škultétyho. Po bojovnom výkone sa naše dievčatá umiestnili na 2. mieste, čo však nestačilo na postup do záverečného turnaja. Dievčatám ďakujeme za výkon a funklubu za podporu.

        • Florbal chlapci 2023/2024

        • Naši chlapci sa zúčastnili školskej súťaže vo florbale, kde bojovali so štyrmi mužstvami: ZŠ Kovarce, ZŠ Tribečská, ZŠ Veľké Ripňany, ZŠ s MŠ Ludanice. V tejto konkurencii neuspeli a nepostúpili do záverečného turnaja. Chlapcom za ich bojovnosť a nasadenie ďakujeme.